Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejhorší česká banka? Pro mne zcela určitě GE Money Auto

Přiznávám, nevlastním žádnou banku a nevyřizuji si tak konkurenční boj. Přiznávám, žádná jiná banka mě neplatí, naopak, ostatní banky mě taky odírají, ale jemně, něžně, jako třeba vás, že si toho skoro ani nevšimnu. (dokud nejuknu do výpisu, hi). Tohle je jen jedna má osobní zkušenost a můj příspěvek do obecné debaty o českém přístupu některých bank k nám, klientům. Třeba napomohu tomu, aby někdo jiný neudělal stejnou hloupost, jakou jsem před lety udělal já. Ale teď v klidu, bez emocí. Jak říkával Felix Holzmann:,,Žádná fakta, jen tak, jak se to doopravdy stalo“.

Na podzim roku 2010 jsem si šel koupit auto. Z bazaru. Tedy ne nové, ale zánovní. Jako člověk staromódní, měl jsem u sebe všechny kačky. Když byl obchod téměř dojednán, prodejce mi nabídl, ať auto vezmu úvěrem. Já peníze měl, ale je pravda, že pro svou práci potřebuji mít i svou volnou finanční hotovost. Prodejce mi tedy nezávazně udělal nabídku úvěru. Úvěr měl, řekněme, přijatelnou úrokovou sazbu, navíc, jedním podpisem jsem mohl auto i havarijně pojistit a i tady prodejce nabízel několik variant havarijního pojištění. Nic nepůsobilo nebezpečně, či snad záludně. A tady jsem udělal svou chybu. Rozhodl jsem se, že přibližně 40% kupní ceny profinancuji úvěrem od zdánlivě nevinné banky a současně odjedu s autem již havarijně pojištěným. Skutečně jsem si naivně myslel, že jsem chytil dvě mouchy jednou ranou. Naopak, já byl ta moucha a čekal na nějakou tu bankovní ránu. Byl jsem lapen.

Splátkový kalendář je vystaven okamžitě, při podpisu úvěrové smlouvy, už při prodeji. Tedy, stačí jen splácet. Ve své bance jsem si navedl trvalý příkaz se čtyřdenním předstihem povinné splátky, jak mi bylo přátelsky doporučeno a věc počala běžet.

Tímto nudným způsobem proběhlo 36 řádných měsíčních splátek, tedy 3 roky splácení, bez nějakých potíží, ostatně, vše běželo na trvalém příkazu, automaticky. Až přišla 37. splátka, prosinec 2013. K jednomu dni mám navedeno několik trvalých příkazů. V den trvalého příkazu byl, bohužel, na mém účtu menší zůstatek, já si toho v té chvíli nevšiml, všechny platby proběhly, do výše zůstatku, ale ta poslední platba neproběhla. A vy už tušíte, neproběhla řádná splátka úvěru bance GE Money Auto. Tato nepozornost byla má druhá velká chyba, kterou GE Money Auto zásadně neodpouští, ale s radostí trestá.

Naštěstí, hned druhý, třetí den po neprovedené platbě jsem si toho na svém účtu všiml a protože už byl zůstatek dostatečný, ručně jsem platbu znovu odeslal. Jenže, znáte to, odešlete dnes, ač je to platba počítač-počítač, peníze dojdou nejdříve druhý den. (nesmí vám do toho skočit sobota, neděle, státní svátek a podobně, protože to bankovní počítače ctí a v tyto dny nečinně odpočívají). Zkrátka, než jsem si chyby všiml, peníze zaslal, než to došlo, platba přišla o den, dva později, než bylo ujednáno. Promrhal jsem můj čtyřdenní náskok nastavený trvalým příkazem. Žádný člověk neplatí rád pozdě, ale domníval jsem se, že se celkem nic nestalo a chybu jsem včas napravil. Jak hluboce jsem se mýlil.

Za pár dní přišel z banky jakýsi papír, upozornění, že řádná platba došla později a proto si tedy účtují poplatek 400,-Kč ,,Tuto částku zašlete na č.účtu, var.symbol, s pozdravem“, a na závěr, jako z žargonu sicilských kolegů, podnikatelů přátelské:,,A věříme, že už se Vám to nikdy víc nestane“. Upřímně, tohle mě naštvalo. (tady trochu kecám, mám vhodnější slovo, ale to nelze použít na blogu). A tak jsem zaskřípal zuby a poslal bance čtyři kila. Pár dní na to došel jiný dopis, že splátka došla později, banka tedy utrpěla, protože peníze neměla včas a proto mi doúčtovali úrok 150,-Kč, a zase:,Č.ú., s pozdravem, ať už se to příště nestane“.

Přiznávám, vytočil jsem se. Za tři roky řádného splácení, za to, že jedna platba došla o 2-3 dny později? Vytáhnu úvěrovou smlouvu s ďáblem (tedy s GE Money Auto), kde je nějaký kontakt, že jim zavolám. Telefon? Není. E-mail? Není! Nevadí, na internetu je určitě najdu. Na internetu, e-mail? Není! Je tam jakési okno ,,napište nám“, taková virtuální ,,Zeď nářků“, kde vepíšete něco, napíšete telefon, váš e-mail, a oni Vám někdy možná odpoví. No jo, ale to jaksi není ono na to správné vynadání uraženého klienta. Tak volám na uvedený telefon. A už to jede. Chcete mluvit česky, nebo anglicky, zmáčkněte jedničku. Chcete půjčit, zmáčkněte dvojku. Chcete něco pojistit, do něčeho se pořádně zamotat, zmáčkněte trojku…. Až jsem po necelých deseti minutách vyslechl:,,Počkejte si na operátora, nyní vyřizuje zákazníky, kteří se dovolali před vámi“ (zdá se, že nejsem jediný naštvaný). Po půlhodině čekání, než si zanadávají ti, co se dovolali dříve jsem telefon položil a šel do boje muž proti muži. Šel jsem do banky GE Money, kterou mám kousek od domu. Vytáhnu smlouvy, vysvětluji ochotné úřednici za přepážkou (či snad,,za překážkou“?) a ta mě brzy zarazí. ,,Vážený pane, vy máte úvěr u GE Money Auto, ale my nejsme GE Money Auto, my jsme GE Money a to je úúúúúúplně jiná banka! My s nimi nemáme nic společného, jak vás tohle mohlo napadnout? Přece GE Money a GE Money Auto, to každá pozná na první pohled, že tohle spolu nijak nesouvisí. To je jako byste si šel tady u nás stěžovat, že v Baťovi šijí boty nakřivo“. Překvapilo mě, jak vychytrale dnešní banky pracují. Já hlava skopová, já se neuvědomil, že GE Money nemá nic společného s GE Money Auto. Ale paní úřednice za ,,překážkou“ byla tak hodná a svým interním telefonem zavolala kdesi do Prahy. Naštěstí, tato jiná banka GE Money měla přímou telefonní linku na úplně jinou banku GE Money Auto a já nemusel čekat na ty šťastnější klienty, kteří si stěžovali přede mnou, mohl jsem hned mluvit s operátorkou v Praze. Začal jsem ji tedy popisovat mé rozhořčení nad pokutami, které mi okamžitě nasolili, i když zaplaceno bylo. Slečna z úplně jiné banky GE Money mi vysvětlila, že to nejsou žádné pokuty, ale jen drobné smluvní poplatky za opožděnou úhradu splátky. No, byl jsem zmožen jejich ďábelskou sicilskou obranou. (nepodsouvám bance GE Money nějaký mafiánský kontext. Sicilská obrana je účinná šachová defenziva, viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sicilská_obrana , podobnost s mafiány je čisté náhodná, stejně tak jako je náhodná podobnost GE Money s GE Money Auto). Dále mě slečna operátorka přátelsky upozornila, že jestli budu takhle chybovat nadále, budou případné nedoplatky vymáhat soudně. (to je jen eufemismus pro inkvizici, tedy omyl, pro exekuci). A tak jsem se u toho telefonu rozhodl. ,,Chci to zaplatit celé, vyúčtujte mě, končím“. No jo, to není jen tak, ty hloupý, naivní kliente! Ty si myslíš, že si půjčíš a v momentě, kdy s námi nespokojen, že to hned vrátíš? Kdepak! Jinak.

Úvěr u té jiné GE Money nelze vrátit celý, kdykoliv, kdy se vám zamane. Tady to mají vymyšlené zase jinak. Slečna operátorka mi vysvětlila, že o předčasné splácení se žádá jen písemně. Ta žádost musí přijít nejdříve 5 dnů po zaplacení řádné splátky (rozuměj, aby bylo prokázáno řádné splácení, protože ostatní platící vše nemají nárok). Současně ta žádost musí přijít nejpozději deset dnů po řádné splátce (rozuměj, pak už se na žádost nebere ohled, protože přichází čas další řádné splátky). Na vypovězení má tedy klient malé okénko, pět dnů v měsíci. Nestihneš, máš smůlu, sám sis to podepsal ve Smlouvě o úvěru. A tady je třeba zase podotknout, že tyto detaily ve smlouvě ani nenaleznete. Tyto ,,detaily“ řeší jakýsi dodatek všeobecných obchodních podmínek, které asi někde je, ale zcela určitě není součástí smlouvy o úvěru. Asi proto, abychom hned na začátku neprokoukli jejich sicilskou obranu. Tedy, krátce, vypovědět jsem tenkrát nestihl, byl jsem mimo okýnko. Musím počkat na další měsíc.

Víte, že život má sklony ke škodolibosti? 

Musel jsem tedy počkat na další řádnou splátku a pak se připravit k přesnému skoku, aby žádost o předčasné splacení dopadla právě včas. Kdy byla další splátka? No jo, 1.ledna, tedy, nějaké ty svátky, soboty, neděle. A má chyba se stala znovu (!), jen jinak. O svátcích, o sobotách a nedělích bankovní počítače prostě vypínají. Platba znovu neodešla včas. Já to opět ručně poslal, opět mi naúčtovali 400 korun a za chvíli zase 150 korun, ušlý úrok. A opět mi zavolala nějaká slečna z call centra GE Money (z té jiné, ne z té první, neplést!) a vysvětlila mi, že nemám zlobit, že jsem podepsal nějakou smlouvu a že smlouvy se mají plnit, jinak že to budou vymáhat soudně. Já už byl jako beránek. Sicilská taktika funguje. Zaplatil jsem znovu vše co chtěli a konečně napsal ŽÁDOST. Pak to jede ráz naráz. Nikdo vám neřekne předem, kolik to asi bude dělat. V té jiné GE Money nelze u nikoho předběžně zjistit, kolik to asi tak dělá. To prostě přijde faktura, máš na to týden, zaplatíš a hotovo. Nestihneš nakupit vhodnou částku, kterou se dovíš až z toho dopisu, který ti pošlou, nevadí, hra pokračuje dále. Další splátka, další žádost, až se to klientovi podaří. Jinak, pokud banka vystaví vyčíslení a ty nestihneš zaplatit, vyčíslení ti banka naúčtuje jako další poplatek. Naštěstí, mě se to podařilo a já se dostal ze spárů sicilské bankovní hry.

A ještě pár souvislostí na závěr. Jsem si vědom, že mnozí tohle ví, mě to došlo později. Když berete na auto úvěr v bazaru, je podmínkou toho úvěru havarijní pojištění. Mě havarijní pojištění nevadí, má svou logiku, pokud je auto zánovní, tedy lákavé pro zloděje. Jenže, auto vám pojistí na cenu, kdy si auto kupujete. Z toho vypočtou měsíční pojistku a tuto platbu připojí ke splátce úvěru. Jenže. Když auto stárne, jeho cena klesá. Za tři roky může být jeho cena třeba poloviční. Splátka pojistky je však stále stejná. (nikoliv případné plnění. Když by vám auto ukradli, pojišťovna vám bude tvrdit, že vám ukradli takové staré, škaredé, ošklivé, levné auto. Ale vy platíte celou tu dobu za to krásné, zánovní, kvalitní vozidlo). Myslíte, že jde změnit pojišťovnu, nebo snížit pojistnou částku vozu v průběhu splácení? Máte pravdu, nejde to. Museli byste úvěr splatit celý, do nuly, a to je docela husarský kousek, a pak je havarijní pojištění zrušeno a můžete jít pojišťovat, kde chcete.

Další poznámka. Podotýkám, nestrefuji se do úrokových sazeb úvěru, nebo jak je dnes moderní, do nějakých poplatků spojených s úvěrem. Tyto data jsem znal od počátku, souhlasil jsem s nimi a i dnes si nemyslím, že byl úrok zvlášť vysoký. Ne, mě zklamalo a naštvalo něco jiného. Představte si sebe, půjčíte peníze někomu z vašeho okolí, on vám platí 3 roky řádně, včas, tedy 36 x po sobě a jednou opozdí platbu o 3-4 dny. Je to na pokutu 550,- od člověka, který platí 3 roky normálně? Mě se zdá, že je to zvrácené, nepřiměřené a odporné. Já té bance nikdy nedlužil fakticky. Jinými slovy, byl jsem platící klient. Tedy: Banka si neváží platících klientů? Proč není na smlouvě s klientem telefon, kde se klient dovolá tomu svému bankéři, který bude s klientem řešit konkrétní věci s úvěrem? Proč není na smlouvě kontaktní mail na písemnou, zpětně doložitelnou komunikaci? Proč je tak těžké úvěr legálně vypovědět? Proč jsou podmínky předčasného splacení součástí jakýchsi všeobecných obchodních podmínek, které nejsou součástí smlouvy o úvěru? Proč útočí banka na klienta, který vlastně platí? To je nás tolik, že na jednom vlastně nesejde? To vše mě zarazilo, urazilo a naštvalo. Proto, kdybych měl dnes doporučit, na základě toho, co jsem já zažil.

Když už chci využít na koupi auta úvěr, vezmu si ho externě u své, ,,domácí“ banky, která mi dá nejlepší podmínky. Auto už kupuji ,,vlastními“ prostředky. Pak si auto mohu havarijně pojistit kde chci, kdykoliv mohu pojišťovnu změnit, a nebo snížit pojistnou cenu vozu a v čase si tak snižovat měsíční pojistku. A také úvěr, ať už auto mám, nebo nemám, úvěr zaplatím, kdy chci já. A naopak, auto prodám, kdy chci já, úvěr mohu klidně dál splácet. Tento způsob mi dává jistou svobodu.  Co určitě nedoporučuji. I když potřebujete úvěr na auto, nikdy si nepůjčujte u GE Money Auto. Je to velmi nepřátelská banka vůči klientům, kteří platí. Je téměř nemožné je kontaktovat přímo, neexistují maily, nedovoláte se na vašeho konkrétního úvěrového pracovníka, jen do nějakého neosobního call centra, kde čekáte hodinu, nakonec nikdo nic neví, ale nabídnou vám třeba jiné produkty. Můj celkový dojem je, že banka GE Money Auto půjčí a jen čeká na chybu klienta. Je možné, že pochybení klienta je pro tuto banku daleko výnosnější, než řádné splácení úvěru. Jejich upozorňování na soudní vymáhání, v situaci, kdy máte vše řádně uhrazeno, to zní přímo děsivě. Celé to nakonec na mě působilo, že hlavní byznys a důvod, proč Vám chtějí půjčit je právě to soudní vymáhání. Zažil jsem a i nyní využívám služeb různých jiných českých bank, pochopitelně, GE Money Auto není má první zkušenost s bankou. A tedy, mohu-li srovnávat, můj vlastní dojem, po těchto nepříjemných zkušenostech, můj názor je: GE MONEY AUTO je NEJHORŠÍ BANKA, se kterou jsem přišel za ta léta do styku. Já osobně GE MONEY AUTO nedoporučuji. 

Autor: Vít Janša | čtvrtek 22.5.2014 16:14 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Vít Janša

Poselství v 17ti bodech

Válka na Ukrajině už lidi pomalu přestává zajímat. Na podzim zájem opadne zcela. Je třeba spustit novou celoplanetární akci. Co třeba covid? Nezkusíme to znovu a lépe? Už víme, jak na to.

10.7.2022 v 19:46 | Karma: 18,86 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Vít Janša

Rozvolnění energošmejda

Franta, ač mu bude brzy 70 let, je vysoký, statný chlap. Jen pár centimetrů mu chybí do dvou metrů a na pažích jsou vidět už poněkud ochablé svaly. Vždy vystříhaný na krátko, tvrdé rysy ve tváři, působí spíše jako ruský veterán.

31.12.2021 v 15:58 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ostatní

Vít Janša

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Jedu do práce a v rádiu slyším bývalého popového zpěváka, současného rotujícího ministra zdravotnictví a budoucího finského velvyslance, Adama Vojtěcha. Všeuměl, Brouk Pytlík, univerzální voják, polyhistor, génius, jak chcete.

26.10.2021 v 21:32 | Karma: 17,21 | Přečteno: 469x | Diskuse| Hyde park

Vít Janša

Levitace

Levitace je schopnost vznášet se v prostoru bez jakýchkoli mechanických prostředků. Prostě jen tak.

8.5.2020 v 20:27 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostrava

Vít Janša

Ostrava stověžatá

Kostel měl být hotov v roce 1898, k jubileu padesátiletého (!) panování našeho císaře Františka Josefa I. Ale to bychom nebyli my, ostravaci, aby se to zase o rok neopozdilo. A tak se světilo až v roce 1899.

25.4.2020 v 15:44 | Karma: 14,87 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4222x
Muž. Otec. Syn. Bratr. Muzikant. Čtenář. Posluchač. Rak. Knihy. Filmy. Muzika. Víno. Reality. Hrome, ten chlapík tancuje šíleně, kousla ho snad tarantule, nebo co? 

Provozuji server www.movit.cz