Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silvestrovská předsevzetí

Silvestr. A je to tady. Předsevzetí, ano, či ne? Názory se různí. Jedna skupina tvrdí, že to je zbytečné, že to prostě nevyjde. Od 1.ledna se hubne, což se daří, protože kocovina je tak masivní, že se po ránu nedá vzít do úst nic. Ale už někdy kolem 2.ledna zase vesele přijímáme potravu a příjemně tloustneme. Druhá skupina tvrdí rovnou, že předsevzetí jsou prostě k ničemu. Domnívám se, že je to trochu jinak. Předsevzetí, a je docela jedno, je-li stanoveno na Silvestra, nebo v létě, to je malý cíl, malé nasměrování. V životě přeci můžeme jít nekonečně mnoha směry. A podle toho to vypadá. Někdo si zničí život brzy, někdo si to hnojí o něco déle. Je to jen spousta malých křižovatek. Odbočíme tady, nebo tady? No a takové předsevzetí je malá odbočka, drobná úprava směru. Předsevzetí jsou potřeba, předsevzetí jsou prostě fajn. Rok končí, mnoho času nemám. Co vymyslím letos? Jaká předsevzetí si stanovím já? Hubnout nebudu, to je otřepané. Každý chce hubnout, přestat kouřit, učit se cizí jazyky, cestovat a jiné koniny. Nová cesta nikdy nevedla tam, kudy šel dav. 

S novou vlnou nekuřáckých restaurací jsem se začal s plnou vervou věnovat kouření doutníků. Čím tlustší a delší, tím pro nekuřáckou restauraci nepochybně lepší. A empiricky jsem došel k závěru, že největší dobrodružství vzniká při kouření doutníku v nekuřácké restauraci v době obědové pauzy. Doutník je vzrušující, navíc, člověk má pocit výjimečnosti. Zatím co se ostatní cpou knedlíky, já hulím jak vítkovický komín. Jenže, vše opakováno, stává se rutinou a brzy taky nudou. I ten doutník.

První předsevzetí. Slibuji všem, co navštěvují nekuřácké restaurace, že končím s doutníky. Teď, okamžitě, nekompromisně. Od ledna přecházím na dýmku. Dá se tam toho natlačit mnohem více. Dýmka, to není na půl hodiny, mohu čmoudit více a taky déle, klidně i hodinu. Od Nového roku chci kouřit dýmku v nekuřáckých restauracích, ale pochopitelně, nejsem arogantní ignorant, pouze v obědové pauze.

No jo. Jenže, vše má své ale. Tak například, poslední výzkumy, myslím skutečně ty poslední, někdy z druhé poloviny prosince, naznačují, že takovéto kouření, zdá se, škodí zdraví. Může za to zejména nikotin, ale ono je tam toho více. Tak například, příšerná spotřební daň. Zkrátka, leze to do peněz, protože i stát, který pochopitelně do práce nechodí, potřebuje z něčeho žít. Chtělo by to tedy alternativu. Kouřit, ale nejen v nekuřácké restauraci, nejen v obědové pauze a tak nějak bez nikotinu a spotřební daně.

Druhé předsevzetí. Slibuji všem, že od nového roku počínaje se začnu více věnovat trávě. Marihuana je státem nedoceněna, jinak by tam už nějakou tu daň šoupli. Přitom je z oficiálních míst opomíjena zcela neoprávněně. Tak třeba, je s ní děsná sranda a lidi by měli být veselí, usměvaví a přívětiví. Myslím, že by nikdo takové pozitivní vlastnosti u lidí nekritizoval. Ba naopak, podívejte se někdy před obědovou pauzou, jaká to zamračená, naštvaná a nesnesitelná hovada chodí do nekuřáckých restaurací na oběd! Je to děs. (Výjimkou bývá snad jen ten příjemný chlapík, co tam uprostřed hulí tu fajfku) Ale ostatní? Děs a hrůza. Vystresovaní chudáci, kteří chodí každý den do práce a mají hlad. Další neopominutelná výhoda, v marihuaně nikotin nehledejte. Je to přírodní produkt, bylina, tisíce let tak trochu zvesela užívána. Myslím, že plně zapadá do dnešní vlny zdravého způsobu života a domnívám se, že by se dala vesele hulit i v nekuřáckých vegetariánských (!) restauracích. Protože maso v marihuaně taky není. Konečně by se ti vegoši začali usmívat taky upřímně.

Třetí předsevzetí. Jak jsem četl, jsem totiž děsně sečtělý, klesá spotřeba piva. I víno, zdá se, by chtělo trochu podpořit. Lidé nám utíkají ke sportu, někdo jde místo do hospody do divadla a jsou lidé, ostatně, proč to nepřiznat, co sedí doma a místo flašky si otevřou poezii. Tohle nemůže dobře dopadnout. V těch pivovarech pracují lidé. A vinař, ale taky lihovarník, ti se nadřou. To vše je v ohrožení, pokud přestaneme pít tak, jak jsme byli zvyklí. A tak s rukou na srdci, aby to mělo punc upřímnosti, od Nového roku začínám více pít alkohol. Pivo, víno, čistý alkohol, to je jedno, jsem velkorysý liberál, vypiji cokoliv. Ale je třeba přidat. A přidat by se měli všichni, já sám spotřebu alkoholu v republice nespasím. A tak aspoň ti, co si místo flašky otevřou poezii, aspoň ti, ať se ke mně přidají.

,,Vzhůru již hlavu, národe, k nebi své zdvihni oči! Bude-li každý z nás pít trochu, bude celý národ chlastat hodně!“ 

Stihnu ještě čtvrté předsevzetí? Zkusím…

Čtvrté předsevzetí. My všichni se známe. Jsme dobráci od kosti. Každý z nás denně podporujeme nemohoucí, oslabené, nebohé, všichni žijeme charitou, někteří z nás darují více než mohou a tak si na dobročinnost půjčí třeba v bance. Všichni to o sobě víme, ano, jsme národ lidumilů, dobrodinců, mecenášů a filantropů. Slabým a potřebným už umíme pomáhat a je to jistě správné. Ale zamyslel se někdo nad tím, kdo pomůže těm silným, bohatým a mocným? Ne. Všichni, jako stádo, pomáháme jen těm slabým. To je ale nespravedlivé vůči těm, kteří jsou skutečně bohatí. Dřou se jako psi, celá léta odírají ostatní, třeba i v neděli odpoledne, ale kdo pomůže jim? Připadá vám to spravedlivé? Připadá vám to lidumilné? Ne, je to falešné a kruté. A tak čtvrté předsevzetí je prosté. Chci podporovat silné a mocné. Poslat nějakou tu korunku na účet McDonald´s, občas poslat něco na účet poslancům, nebo, to je nápad, něco do Bruselu, Evropské unii. Podpoříme tak evropské dotace na nějaký ten hotel. Bylo by jistě nemilé, kdyby dotace vyschly. Co třeba Microsoft? Tomu taky nikdo nepomůže. Myslím že tipů koho podpořit bude habaděj. Od ledna chci podporovat bohaté, mocné a silné. Ať je to trochu spravedlivé.

Přeji všem pevné zdraví, vnitřní pocit štěstí, lásku a nějakou tu korunku navíc…

PF 2015

P.S. Zaujala mě myšlenka ,,půjčit si na charitu“. Takový podnět pro bankovní domy. Charitativní hypotéka? Někdo chce obdarovat chudé, ale nemá z čeho. Je to totiž chudák a žebrák. Ale i tento člověk chce být mecenáš a dobrodinec. Kdyby mu však banka půjčila hypotéku na charitu? Všichni jsou spokojeni, chudí dostanou dar, chudák obdaruje chudé a banka odpálí další úvěr.

 

 

 

 

Autor: Vít Janša | středa 31.12.2014 23:11 | karma článku: 6,39 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Vít Janša

Poselství v 17ti bodech

Válka na Ukrajině už lidi pomalu přestává zajímat. Na podzim zájem opadne zcela. Je třeba spustit novou celoplanetární akci. Co třeba covid? Nezkusíme to znovu a lépe? Už víme, jak na to.

10.7.2022 v 19:46 | Karma: 18,86 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Vít Janša

Rozvolnění energošmejda

Franta, ač mu bude brzy 70 let, je vysoký, statný chlap. Jen pár centimetrů mu chybí do dvou metrů a na pažích jsou vidět už poněkud ochablé svaly. Vždy vystříhaný na krátko, tvrdé rysy ve tváři, působí spíše jako ruský veterán.

31.12.2021 v 15:58 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ostatní

Vít Janša

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Jedu do práce a v rádiu slyším bývalého popového zpěváka, současného rotujícího ministra zdravotnictví a budoucího finského velvyslance, Adama Vojtěcha. Všeuměl, Brouk Pytlík, univerzální voják, polyhistor, génius, jak chcete.

26.10.2021 v 21:32 | Karma: 17,21 | Přečteno: 469x | Diskuse| Hyde park

Vít Janša

Levitace

Levitace je schopnost vznášet se v prostoru bez jakýchkoli mechanických prostředků. Prostě jen tak.

8.5.2020 v 20:27 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostrava

Vít Janša

Ostrava stověžatá

Kostel měl být hotov v roce 1898, k jubileu padesátiletého (!) panování našeho císaře Františka Josefa I. Ale to bychom nebyli my, ostravaci, aby se to zase o rok neopozdilo. A tak se světilo až v roce 1899.

25.4.2020 v 15:44 | Karma: 14,87 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4222x
Muž. Otec. Syn. Bratr. Muzikant. Čtenář. Posluchač. Rak. Knihy. Filmy. Muzika. Víno. Reality. Hrome, ten chlapík tancuje šíleně, kousla ho snad tarantule, nebo co? 

Provozuji server www.movit.cz