Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozvolnění energošmejda

Franta, ač mu bude brzy 70 let, je vysoký, statný chlap. Jen pár centimetrů mu chybí do dvou metrů a na pažích jsou vidět už poněkud ochablé svaly. Vždy vystříhaný na krátko, tvrdé rysy ve tváři, působí spíše jako ruský veterán.

Neumělé tetování na každém prstu rukou naznačuje, že si pár let odseděl v base. My se ale neptáme a Franta je naprosto v pohodě. Jak občas říká, už je gauner ve výslužbě. Franta je štamgast. A tak každý večer po osmé sedí se svými důchodci vpravo od výčepu na jeho židli, kde má celý lokál pod dohledem. Bezproblémový, veselý a vtipný chlap. Zdá se, že toho dost prožil a jeho historky jsou do slova z podsvětí.

Nedávno Františkovi zavolal mladý muž a vysvětlil mu, že zastupuje jakýsi Národní dohled nad dodavateli energie. Z materiálu dodaných státem vidí, že zákazník odebíral energii od Bohemia Energy, která však zkrachovala a že je nyní zákazník v režimu náhradního dodavatele. Současně mu nabídl schůzku, kde by spolu vybrali jiného dodavatele energie a to, jak zdůraznil, za ještě za lepší cenu a navíc, veškerý náročný převod dodavatele zajistí obchodník sám. Zkrátka výhodná nabídka, které nelze odolat.

František neodolal. Žije sám, vlastně nikdo nepamatuje, že by Franta měl někdy nějakou partnerku nebo snad potomky. Má jediný pevný bod v životě. Každý den, chvíli po osmé večer, na tři pivka do hospody. A tak si s mladým mužem domluvil schůzku. U Franty doma, v úterý, v deset hodin ráno.

Mladý, ambiciózní přepisovatel důchodců byl nejspíše potěšen. Za dvě minuty hovoru měl domluvený další byznys. Bude potěšen i náš František? V úterý, přesně v deset, v obleku a kravatě, s jemnou vůní parfému zazvonil mladík u Franty doma.

Franta se na schůzku také připravil. Osprchován, čerstvě oholen si chtěl schůzky náležitě užít. Mladík suverénně nakráčel do bytu Františka, spustil svou naučenou básničku o dokonalých, špičkových službách starším spoluobčanům, aniž by zaslechl, že František nenápadně a tiše zamkl dveře a klíče si hodil do kapsy.

Mladý obchodník byl skutečný profesionál. Prošel totiž půldenním kursem, včetně oběda, jak hravě polapit zákazníka. Asi 30letý, štíhlý muž, dokonalý účes, oblek, kravata, kapesníček, notebook, a ta vůně! František se začal těšit. Po té, co mladý obchodník vyjmenoval všechny výhody, vytáhl smlouvy na přepis energie a povídá:,,Tak co říkáte na mou lákavou nabídku? Sepíšeme to?“ a na Frantu ještě spiklenecky mrkl.

Franta chvíli přemýšlí a přátelsky povídá:,,Víš ty co, já mám pro tebe lepší nabídku. Co si tak spolu otevřít víno, nebo slivovici, v klidu si povídat, uvolnit se?“ Mladík znejistěl. Tohle byl nezvyklý průběh jednání. Způsobně odmítl s tím, že má před sebou ještě několik schůzek, jelikož je těžká doba a on musí pomoci ještě mnoha jiným seniorům. Ale že třeba někdy v budoucnu, předem by se ozval, proč ne?

František pomalu zvedne svých 190 cm před sedícím mužem, něžně ho pohladí po nagelovaných vlasech a povídá:,,A nechtěl bys ty schůzky pro dnešek odvolat? Trochu si odpočinout, uvolnit se?“ Obchodník si nyní všiml, že je Franta čerstvě oholen a oblečen vůbec ne na doma. Pocítil jakousi nepříjemnou nervozitu v zátylku a tak vyhýbavě povídá, že se tedy staví jindy, možná s ještě výhodnější nabídkou. Zatím co se loučí, zbrkle si balí své věci a jde zpět ke dveřím. ,,Pane, je zamčeno, prosím, otevřete mi?“, hlesl poněkud vystrašeně.

František se pousmál, pomalu se blížil ke dveřím: ,,Mladý muži, opravdu bych rád zvážil tvou nabídku dodavatele energie. Chtěl bych alespoň vyzkoušet, sedí-li má zástrčka do tvé zásuvky“.

Energo-obchodník neměl ani energii, ani kuráž se ubránit protřelému Frantovi. Takových hošánků František v base zkrotil víc. Navíc se František cítil tak sám, tak smutný. A tahle voňavá nabídka byla opravdu lákavá.

Mladý muž nechtěl příjemně pokecat a něčeho dobrého se napít, dokonce odmítl i čerstvě povlečenou postel a klepal se jak osika v rohu u dveří. Franta obchodníka se zkroucenou rukou za zády přivedl zpět k jednacímu stolu v kuchyni, kde jej přes desku stolu přehnul. Energo-mladíka si František nejprve něžně rozvolnil a pak se po dlouhé době také sám příjemně uvolnil. Po té mladíkovi odemkl, protože Franta není žádný lump. Franta je férový hráč. Mladíkovi za schůzku poděkoval a rozloučil se.

František nakonec nevyužil nabídky mladého energošmejda a přešel staromódně k ČEZu. Těžko říci, jestli mu třeba neseděla zásuvka, nebo ceny, kdo ví? A ten nadějný obchodník? Už se Františkovi neozval, jak sliboval. Je to prostě energošmejd. Proto pozor na energošmejdy, nedrží slovo.

Jak říká Franta:,,V životě nikdy nevíš, kdo má vlastně vyšší kartu“.

Autor: Vít Janša | pátek 31.12.2021 15:58 | karma článku: 25,69 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Vít Janša

Poselství v 17ti bodech

Válka na Ukrajině už lidi pomalu přestává zajímat. Na podzim zájem opadne zcela. Je třeba spustit novou celoplanetární akci. Co třeba covid? Nezkusíme to znovu a lépe? Už víme, jak na to.

10.7.2022 v 19:46 | Karma: 18,86 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Vít Janša

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Jedu do práce a v rádiu slyším bývalého popového zpěváka, současného rotujícího ministra zdravotnictví a budoucího finského velvyslance, Adama Vojtěcha. Všeuměl, Brouk Pytlík, univerzální voják, polyhistor, génius, jak chcete.

26.10.2021 v 21:32 | Karma: 17,21 | Přečteno: 469x | Diskuse| Hyde park

Vít Janša

Levitace

Levitace je schopnost vznášet se v prostoru bez jakýchkoli mechanických prostředků. Prostě jen tak.

8.5.2020 v 20:27 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostrava

Vít Janša

Ostrava stověžatá

Kostel měl být hotov v roce 1898, k jubileu padesátiletého (!) panování našeho císaře Františka Josefa I. Ale to bychom nebyli my, ostravaci, aby se to zase o rok neopozdilo. A tak se světilo až v roce 1899.

25.4.2020 v 15:44 | Karma: 14,87 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostrava

Vít Janša

Ostrava stověžatá

Kdyby tato železná dáma chtěla, mohla by být klidně nejvýznamnějším turistickým cílem našeho ocelového města. Ale ona nechce.

21.4.2020 v 17:45 | Karma: 14,51 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4222x
Muž. Otec. Syn. Bratr. Muzikant. Čtenář. Posluchač. Rak. Knihy. Filmy. Muzika. Víno. Reality. Hrome, ten chlapík tancuje šíleně, kousla ho snad tarantule, nebo co? 

Provozuji server www.movit.cz