Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

v Brně platí provizi vždy kupující, nikoliv prodávající, toho celá transakce nestojí nic

0 1
možnosti
Foto

V48í46t 62J54a84n77š46a

24. 5. 2013 13:43

Brno je, jak zpívá Ivan Mládek, zlatá loď... :-) Já psal spíše v obecné rovině, jaká je zvyklost. Existuje i způsob, který popisujete Vy. Nemovitost je nabízena jakoby levněji, tedy bez provize kanceláře, s tím, že provizi uhradí potom kupec. Je to určitá klička, kdy je snahou nabízet nemovitost ,,levněji" než ostatní. Vznikla v situaci, kdy je kupříkladu jeden byt nabízen neexkluzivně deseti kancelářemi za deset různých cen. (bohužel, nešvar, na kterém tratí především prodávající). Nebo, jedná-li se o poměrně nezajímavou a velmi obvyklou nabídku, např. menší družstevní byt v nezajímavé lokalitě, kde je podobných nabídek mnoho. Kancelář si tak snaží získat určitou konkurenční výhodu. Je třeba si však připustit, že obvykle nabídka převyšuje poptávku. Tedy, vždy je násobně více nemovitostí na prodej, než potencionálních kupců.  Z tohoto pohledu je vlastně důležitější pro obchod kupec, zájemce, který má peníze. Z pohledu kupce je přinejmenším nepříjemné, pokud vidí nějaké prodejní ceny a tuší, že nad touto cenou jsou nějaké deseti až sta tisíce korun provize. Je to podobná psychologická reakce, jako by jste Vy stála před dvěma výkladními skříněmi. Všude by byly vystaveny hezké boty. Jen, v jedné výkladní skříni by byla obuv bez cenovek (výsledná cena neznámá) a v druhé výkladní skříni by bylo u každé boty zjevné, kolik bota stojí. Ukázalo se, že většina lidí jde vybírat boty tam, kde cítí, že je s nimi jednáno od počátku otevřeně. (vím, za kolik asi nakoupím). Nabídka nemovitostí s cenou bez provize kanceláře, kterou pak v ,,nějaké" výši uhradí kupující je nešvar. Pokud se nejedná o jedinečnou, nejexkluzivnější nabídku za neuvěřitelně levnou cenu, v té nejkrásnější lokalitě, v jediném možném kusu, v konečném důsledku tento způsob poškuzuje prodávajícího. Mnoho potencionálních kupců je tak předem odrazeno. Ale souhlasím s Vámi, děje se to.

1 0
možnosti
Foto

K DPH - je li ve smlouvě uvedeno, že k % se připočítává DPH, tak je to snad jasné a nevytváří to prostor pro spekulace. 

Proč myslíte, že u pronájmu bytu (čehokoliv jiného) by provizi neměl platit majitel? Přece pracujete pro něho, stejně jako u prodeje,a za vaši práci - sehnání nájemce by vám měl zaplatit, ne?

0 0
možnosti
Foto

V16í82t 80J49a25n84š92a

24. 5. 2013 14:05

Jen jsme sinerozuměli. V tomto případě ,,DPH“ se jedná především o poměrně dlouhý čas.Vy dnes, řekněme 24.května, podepíšete v realitní kanceláři smlouvu oprodeji vašeho zámku. Od příštího týdne se celý obchod rozeběhne, probíhajíjednotlivé prohlídky, v čase padají různé nabídky, účastníte sejednotlivých jednání, někdy je obchod na spadnutí, ale stále se čeká, než senajde kupec, kde si vy a on pomyslně plácnete rukou. Kolik času uběhlo? Vašesídlo je překrásné, však levné, řekněme za 5 měsíců prodeje máte kupce, to jeasi říjen. Kupec začne vyřizovat úvěr a protože šlo vše rychle, banka pracovalarychle, nikde nejmenší zádrhel, kupní cena je v úschově už v listopadu.Zbývá jen podpis kupní smlouvy, převod nemovitosti na katastru, převod peněz naváš účet, vyklizení nemovitosti, předávací protokol, daň z převodu adoúčtování provize. To je však prosinec a vy víte na beton, že ta provize byla3%. A ejhle… 3% plus DPH. Tedy… Psal jsem o situaci, kterou znám, která se opakujeneustále dokola. A také vím, že některé kanceláře neupozorňují na poznámku,,plus DPH“. Obávají se, že by prodávající nakonec od dohody ustoupil. Jinak s Vámisouhlasím. Když dnes podepisuji kupní smlouvu, abych již zítra zaplatil požadovanoucenu, vč. DPH, tak si výši DPH uvědomuji. Ale za půl roku, kdybyste mne zabil,kolik bylo toho dépéháčka, já už prostě nevím! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4222x
Muž. Otec. Syn. Bratr. Muzikant. Čtenář. Posluchač. Rak. Knihy. Filmy. Muzika. Víno. Reality. Hrome, ten chlapík tancuje šíleně, kousla ho snad tarantule, nebo co? 

Provozuji server www.movit.cz